Titel: Skatten i Skuleberget.

Meddelare: Erik Ullberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

På östra sidan av Skuleberget är det mitt uppe i brantaste berget en liten grön plätt, som nog är mycket svar att komma till. Enda möjligheten är att klättra ned till den uppifrån toppen av berget. Enligt sägnen skulle en stortjuv en gång ha samlat ihop en massa tjuvgods i en stor kopparkittel och burit dit. Det var pengar, silverpokaler, smycken och andra dyrbarheter fulla kitteln. Den där tjuven fick dock aldrig någon glädje av sin skatt, ty han blev gripen och fängslad i bojor. Men han visste, att ett stort straff väntade honom, ty han hade begått många och stora brott, därför passade han på och kastade sig i vattnet, då de rodde över Ångermanälven, och så omkom han.
Skatten i Skuleberget ha många i forna tider försökt komma åt, men för ingen har det lyckats. Den siste som försökt skulle heta Söderlund och vara från Herresta. Han hade med sig en medhjäpare som skulle gå nedanför berget, men då ställde det sig så underligt, att de två männen icke kunde se varandra. Det skulle bero på något mystiskt, som ju alltid är med där "jolgods" finnes.